luni, 10 decembrie 2012

Victime colaterale



          De multe ori luăm decizii şi facem lucruri care nu ne afectează doar pe noi, ci îi afectează şi pe cei din jurul nostru. Doar că nu suntem capabili să vedem asta. Mă gândeam într-o zi în timp ce mă uitam la un film, că în toate filmele pe care le-am văzut, este şi o a treia persoană. O a treia persoană care are tot timpul de suferit, doar că e pusă pe plan secundar. Acum, acţiunile persoanjului principal, sunt astfel făcute încât să-l facă pe acesta fericit.
          Numai că, pe lângă această fericire clădită, există victime colaterale. Tot timpul va exista pe lângă perechea perfectă, alte persoane care au avut de suferit de pe urma deciziilor acestora. Pe lângă un criminal care ucide cu sânge rece, sunt tot timpul rudele acestuia. Oare cum trebuie să se simtă un copil ştiind că tatăl lui a fost închis pentru viol? Oare cum se simte mama când ştie că băiatul şi-a omorât sora pentru că o ura? Vezi tu, orice decizie pe care o luăm, îi afectează şi pe cei din jurul nostru.
          Dacă alegem să lucrăm într-un domeniu care ne pune viaţa în pericol, automat alegem să riscăm şi viaţa familiei noastre. Dacă alegem să facem tot posibilul să obţinem ceva, vom călca peste alte persoane. Dacă alegem să ne folosim de alte persoane doar pentru a ajunge la persoana dorită, îţi imaginezi câţi vor suferi nu?
         Şi totuşi, lucrul cel mai dureros este că, şi în film, şi în viaţa reală, victimele colaterale au un rol secundar. Din moment ce personajul principal este fericit şi şi-a îndeplinit scopul, filmul se termină. Întrebarea este: “cum rămâne cu victimele colaterale?”. Cum se termină filmul, viaţa pentru ele? Nu spun să ne trăim viaţa cum vor alţii, ci încercând să nu rănim pe alţii. Trebuie să fim conştienţi că orice decizie pe care o luăm şi orice acţiune pe care o facem, nu ne afectează doar pe noi, personajele principale din viaţa noastră, ci şi pe personajele secundare. Şi atunci, ce este oare de făcut?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu