joi, 23 decembrie 2010

Comunicarea in cuplu

    
       Nu dragostea tine doi oameni impreuna pe termen lung, ci respectul care exista intre ei; reciprocitatea posibila a schimburilor dintre ei si vitalitatea mesajelor pe care si le trimit unul celuilalt. Cu alte cuvinte, calitatea relatiei ofera unui cuplu suficienta consistenta pentru a infrunta diversele peripetii care sunt inerente unei vieti conjugale. 
      A trai in cuplu inseamna a accepta coabitarea a doua intimitati: intimitatea comuna si impartita, intimitatea personala si rezervata. "Exista lucruri pe care le voi imparti si le voi trai cu tine si altele pe care nu le voi imparti si nici trai cu tine". Acest lucru ii permite fiecaruia sa aiba un spatiu unde nu va fi controlat de celalalt. 
  •      A ramane in cuplu inseamna si a risca intalnirea dintre doua fidelitati: fidelitatea fata de celalalt si fidelitatea fata de sine. Cand nu mai este posibil sa-ti fii fidel tie insuti (a-ti respecta angajamentele in armonie cu respectul de sine), se va naste un conflict intra-personal care nu va avea solutie pentru cel care va trai sentimentul ca nu se mai poate respecta ramanand in relatie.        

  •      Relatia de apropiere, de intimitate care caracterizeaza un cuplu va face sa reinvie atat in unul cat si in celalalt - dar nu in acelasi moment - ranile trecutului sau (nedreptate, umilire, tradare, sentiment de neputinta sau de nonvaloare, abandon sau respingere). Va trebui atunci ca fiecare sa-si asume riscul de a purta aceasta povara, pentru ca nu putem fi terapeuti pentru partenerul nostru. 

  •      A conveni asupra unei harti a vietii de cuplu in care cinci sau sase puncte sa nu fie negociabile sub nici o forma, cum ar fi (dar fiecare cuplu va trebui sa descopere si sa enunte ceea ce este esential pentru ei):

  • • nu impune un lucru celuilalt impotriva propriei sale alegeri; 
    • nu vorbi in locul celuilalt, deoarece poti risca sa vorbesti despre tine lasand impresia ca vorbesti despre celalalt; 
    • cel care introduce o schimbare isi asuma responsabilitatea consecintelor acestei schimbari; 
    • nu pune niciodata in relatie ceva ce apartine altcuiva; 
    • asuma-ti responsabilitatea a ceea ce aduci si faci cu ceea ce primesti de la celalalt. Ceea ce echivaleaza cu suprimarea tendintei de a-l invinovati pe celalalt cu ceea ce a zis sau a facut sau cu ceea ce nu a zis sau nu a facut. 
         Modul în care îşi exprimă partenerul afecţiunea, intenţiile, iubirea 
    faţă de dv. nu este neapărat modul care doriţi ca el 
    s-o facă. Este demn de luat în seamă că el are aceste sentimente pentru dv. 
    şi le arată în modul lui specific. Puteţi discuta cu el, pentru a-l lăsa să 
    înţeleagă cum anume vă aşteptaţi să o facă. Mai departe depinde de el să 
    se poată plia pe ceea ce i-aţi spus, dar nu este obligat sa faca asa. Acest  
    lucru este valabil, reciproc.
      

       De cele mai multe ori, cuvintele spuse isi castiga importanta in comunicare prin faptul ca un dialog permite transmiterea directa a informatiei si prezinta certitudinea ca interlocutorul a primit-o.  De asemenea, un dialog este mult mai deschis rezolvarii neintelegerilor de orice fel, prin intrebari si raspunsuri clarificatoare. 
        Comunicarea non-verbala este si ea foarte importanta in orice relatie, apartinand jocului care o face sa fie mai frumoasa.  Si nu este minunat cand cel pe care il iubesti reuseste sa afle un raspuns dintr-o simpla privire a ta sau dintr-un oftat?  Comunicarea are marele castig de a mentine mult timp intensitatea unei relatii. In cazul contrar, cand in relatia respectiva intervin diverse neintelegeri, lipsa comunicarii poate duce la o ruptura definitiva. 
          Inainte de a spune ca am facut tot posibilul pentru ca relatia sa mearga, este recomandat sa ne oprim si asupra acestui aspect, al comunicarii.  Se intampla, uneori, ca intre parteneri sa intervina reprosuri care ii iau pe amandoi prin surprindere. Evident, modul in care sunt spuse conteaza foarte           
       Invata sa cultivi relatia cu mesaje suficient de pozitive pentru a nu o devitaliza si pentru a nu o lasa sa devina monotona in meandrele cotidianului. Si exista multe alte reguli de igiena relationala care trebuie descoperite pe parcursul vietii.

    Un comentariu:

    1. Cati stim sa comunicam cu partenerul de viata pentru a exista intr-adevar un feed-back intr-o relatie?

      RăspundețiȘtergere