sâmbătă, 18 decembrie 2010

Fata afgana

      Probabil ca una dintre cele mai celebre coperte ale revistei este cea care reprezinta straniul portret al unei tinere, cunoscuta azi in toata lumea ca "fata afgana", fotografiata in 1984 de reporterul Steve McCurry si identificata tot de acesta dupa 17 ani. Privirea verde, inghetata, a fetei de sub basmaua rosie, privind direct in ochii tai, a devenit imediat simbolul conflictului afgan si al refugiatilor si va fi pentru totdeauna emblema National Geographic. Se spune ca este cea mai usor de recunoscut coperta din lume.
     Identitatea fetei a ramas necunoscuta inca 17 ani de la publicarea chipului ei in National Geographic. Jurnalistul stia doar ca a fotografiat-o intr-o tabara de refugiati in Pakistan, dupa ce sovieticii ii omorasera parintii si ii bomardasera satul. Avea doar 12 ani. Celebra fotografie avea sa aiba un impact urias asupra lumii si avea sa atraga atentia americanilor asupra conflictului afgan. 
     Steve McCurry recunoaste sincer astazi ca habar nu avea ce impact va produce fotografia, mai ales ca nici nu prea stia ce fotografiase. Imaginea fusese luata intr-o dimineata de toamna intr-o scoala pentru refugiati din Nasir Bagh, iar instructoarea nu-i daduse voie decat sa ia trei cadre. Al treilea era cel cu Sharbat Gula - fata afgana. A avut la dispozitie cam trei minute. "Stiu doar ca atunci mi s-a parut ca are o expresie interesanta, cu ochi foarte expresivi, care aveau o putere magica si un aer de neliniste, de frica. Parea inteligenta si dezghetata.   

        Nu ne-am putut vorbi datorita barierei lingvistice si culturale, dar am simtit ca are personalitate. Privirea ei era patrunzatoare si plina de emotie", avea sa declare autorul fotografiei intr-un interviu acordat ONU in 2006. "Habar nu aveam dinainte care dintre fotografii va atinge publicul, dar nu ma gandeam la acest cadru". Dupa 11 septembrie si dupa caderea talibanilor, in 2001, Steve McCurry a intalnit-o pe Gula din nou, in timp ce realiza un documentar televizat pentru National Geographic. "Sa ma intorc acolo si sa o gasesc a fost o experienta profunda si pasionanta. Sa regasesc aceasta faptura printre miile de refugiati a fost un miracol. 
      Tot ce aveam era aceasta fotografie cu ea. Am vrut sa ramanem in tabara unde o fotografiasem si sa o cautam acolo, inainte ca acest campus sa fie distrus odata cu speranta mea de a o mai regasi. Am traversat tabara intreband la intamplare daca cineva isi amintea de ea. In final, un om a recunoscut-o, ne-a spus ca isi aminteste de ea si de fratele sau, ca traieste intr-un mic sat din Afganistan si s-a oferit sa incerce sa dea de ea. I-am dat bani de transport.
      A venit cateva zile mai tarziu cu un barbat care s-a prezentat ca fiind fratele Gulei. Avea aceeasi privire patrunzatoare care imi amintea de ea. Dupa mai multe ore de discutii, fratele si sotul Gulei au acceptat sa o reintalnesc si sa o fotografiez. Eram realmente surprinsi ca am reusit sa o intalnim dupa atatia ani si atat de putine indicii. Avand timp de 17 ani in gand imaginea unei tinere de 12 ani, am avut un soc reintalnind-o la 30. Obrazul sau era marcat de anii petrecuti intr-o tabara de refugiati, dar eram usurati sa vedem ca este in viata si fericita, ca avea o familie si traia in pace in Afganistan". Fotograful crede si astazi in faptul ca a atras atentia lumii asupra acestui conflict printr-o simpla fotografie si spune ca pentru el a-i fotografia pe acesti oameni a fost maniera in care i-a putut el ajuta. 
      "Dupa 22 de ani de cand am facut aceasta fotografie, nu trece o zi macar fara sa primesc un telefon, o scrisoare sau un e-mail care sa nu-mi ceara detalii despre fata afgana. Ma fascineaza inca sa vad cum reactioneaza oamenii la aceasta fotografie", spune Steve McCurry. Cand a reintalnit-o pe Gula, aceasta nu vazuse niciodata fotografia de pe coperta revistei si nu stia ca era un simbol.

3 comentarii:

  1. Intr-adevar o fotografie care transmite multe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Incredibil! Incredibil ca o poza sa poata transmite atat de multe, sa devina simbol al unui lucru de proportii uriase, incredibila povestea fetei, dar mai ales, incredibila reintalnirea...

    RăspundețiȘtergere
  3. a fost unul dintre putinii norocosi , sa intalneasca un "spirit liber" chiar la inceput de drum... :)

    RăspundețiȘtergere