luni, 7 februarie 2011

Mircea Eliade - citate

Îndată ce este sigur că i s-a dat ceva, parcă doreşte mai puţin acel lucru; i se pare firesc că îl are. Începe chiar să-l irite indiferenţa aceasta, şi poate i-ar plăcea altceva; i-ar plăcea să nu fie lăsat singur, ca să-şi poată iubi atunci singurătatea, să-şi făgăduiască şi să viseze la bucuriile unor apropiate ceasuri de meditaţie, care nu se împlineau niciodată. Cunoaşte de mult chinul acestor bucurii care pier în clipa descoperirii lor, vacuitatea în care se trezeşte atunci când aştepta să aibă într-adevăr ceva de făcut, să gândească, să lucreze.
                            

* Nemurirea sufletului e o consolare. Dar nu trebuie să abuzăm de ea.
                                     - Noaptea de Sinziene -

Nu poţi rămâne niciodată cu o singură prezenţă, nu te poţi dărui niciodată unui singur lucru. Firea asta omenească este atât de fundamental tragică încât te cheamă necontenit în cel puţin două direcţii, paralele dacă nu opuse.
                                                         - Întoarcerea din rai - 

*Primatul teoriei asupra instinctului se verifică chiar în ceea ce am putea numi apucăturile monstruoase ale omului "primitiv".
                                                          -  Fragmentarium -

Ăsta mi se pare lucrul cel mai greu de învăţat în contemplarea iubitei: să ştii să-i priveşti ochii.
                                                           - Nuntă în Cer - 

* In dragoste nici o certitudine nu este definitiva, lucrul acela elementar - sentimentulca esti iubit trebuie necontenit verificat, caci o singura indoiala, o singura greseala surpa totul in nebunie si extaz.   

2 comentarii:

  1. Eliade se afla si printre preferatii mei :)
    Nu stiu daca este ok, dar cum nu am gasit o pagina separata pentru link exchange, iti voi spune aici ca te-am adaugat in blogroll. Nu esti obligat sa faci acelasi lucru daca nu vrei :)

    RăspundețiȘtergere