joi, 16 decembrie 2010

Stiati ca......

      * Rosia, castravetele si dovleacul sunt fructe, din punct de vedere botanic, desi sunt considerate legume si sunt consumate ca atare. Au nivelul zaharului mult mai scazut decat restul fructelor.
   
     * Struţul are creierul mai mic decât ochiul său. Struţul nu poate prelucra întotdeauna toată informaţia care vine de la ochi!
   
    * Brasovul a fost infiintat de catre Cavalerii Teutoni in anul 1211? Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251. Intre anii 1950-1960, Brasovul se numeste “Orasul Stalin”? Aceasta modicare, realizata in “spiritul vremurilor” de atunci, a avut loc la 6 septembrie 1950 cand Marea Adunare Nationala a votat Legea numarul 5. Legea reorganiza teritorial judetele din perioada Regatului Romaniei iar Orasul Stalin devenea capitala Regiunii Stalin (in care mai erau orasele Odorhei, Miercurea Ciuc si Sfantul Gheorghe).


     * Dioxidul de carbon este un gaz incolor la temperatura si presiune normala. Are un miros intepator si gust slab acid. Dioxidul de carbon tulbura apa de var si apa de barita, formand carbonatii. Cea mai mare cantitate de dioxid de carbon se utilizeaza in industria alimentara. Dioxidul de carbon solid se intrebuinteaza in industria inghetatei, pentru conservarea carnii, pestelui, legumelor, florilor, in timpul transportului.


      * Zeii mayasilor erau de 3 feluri: ceresti, terestri si subterani; mayasii se pare ca aveau 13 divinitati principale pentru cer, 7 pentru pamant si 9 pentru lumea subterana. Printre cei 13 zei ceresti, mayasii aveau un zeu pentru planeta Venus, precum si un zeu pentru Steaua polara (cu fata de maimuta, turtita, patata cu negru), care era patronul protector al negustorilor.


    * Romania reprezinta una dintre primele tari din lume in ceea ce priveste numarul si diversitatea pesterilor. Pana in prezent se stie de existenta unui numar de peste 12.000 de pesteri in tara noastra, dezvoltate intr-o mare diversitate de roci.  Cel mai mare complex speologic din lume (i.e. cu cea mai mare lungime totala a galeriilor) este Mammoth Cave System (591 km), un mare complex subteran, situat in partea de est a SUA (in statul Kentucky).


       * Mai mult de 80% din suprafata Terrei este de origine vulcanica.  Cel mai mare vulcan activ din lume este Mauna Lao din Hawaii (120 km lungime, 50 km latime).  Vulcanul Kilauea din Hawaii arunca zilnic lava suficienta pentru a pava 30 km de drum.  Cea mai catastrofala eruptie din istorie este cea din 27 august 1883, a Vulcanului Krakatau (din Indonezia).
       
      * Nu exista numai “perle de scoica”, ci si “perle de pestera”. Exista cazuri extrem de rare cand in adancul pesterilor se formeaza perle, asemanatoare celor din cochiliile scoicilor. O asemenea pestera este Pestera Sakuraskaia din Muntii Caucaz, in care s-au descoperit 30 de asemenea perle. Intrucat sunt atat de rare, “perlele de pestera” sunt mult mai scumpe decat “perlele de scoica”. Intr-o pestera din Muntii Gaz -Taz din Kazahstan, care se afla la 160 metri adancime si are o inaltime de 70 de metri, se afla o neobisnuita padurice de brazi, in care traiesc si numeroase pasari, printre care si cativa porumbei cu un splendid penaj albastru.

      * Un crocodil  nu poate scoate limba.
     
      * Daca incercati sa va retineti un stranut, puteti cauza spargerea unei vene
in creier sau in ceafa si sa muriti.

      * In lumea intreaga, 23% din problemele  aparatelor xerox sunt cauzate de catre cei care se  aseaza pe aparat pentru a-si fotografia posteriorul.

      * Sobolanii se inmultesc atat de repede  incat in 18 luni, un cuplu de sobolani poate avea  mai mult de un milion de descendenti.

     * Fiecare culoare are asupra noastra puternice efecte psihologice si fiziologice, pe care adesea nu le constientizam? Efectele psihologice se manifesta in minte, in timp ce efectele fiziologice (sau fizice) provoaca schimbari in corp. Fiecare culoare poate avea atat efecte pozitive, cat si negative. In cromoterapie, culorile sunt utilizate pentru a vindeca diferite boli. 

Un comentariu: