joi, 16 decembrie 2010

Neincrederea in cuplu


      Chiar daca avem suspiciuni legate de partenerul nostru, psihologii ne avertizeaza ca trebuie sa ne infranam dorinta de a-l spiona pe celalalt. Dovezile repetate de neincredere erodeaza relatia si conduc spre despartire. Exista cateva lucruri care pot distruge o relatie si care trebuie luate in considerare. Nu este bine sa verificam apelurile si mesajele din telefonul partenerului sau sa cautam indicii compromitatoare pe internet. Cautarea de informatii in portofelul sau corespondenta partenerului denota o lipsa totala de neincredere, iar urmarirea celuilalt la locul de munca pentru a vedea unde si cu cine ia masa si la ce ora pleaca de la servici vor crea un sentiment negativ fata de partenerul care ne urmareste.
      Minciuna folosita "spre binele celuilalt" dauneaza foarte mult, iar in cele mai multe cazuri ea este descoperita. De asemenea, apelarea obsesiva a partenerului va crea un disconfort pentru cel sunat, iar incercarea de "prindere pe picior gresit" poate fi un factor compromitator pentru relatie. Un ultim lucru care trebuie evitat este rugarea prietenilor sa verifice alibiul partenerului.
      In relatiile unui cuplu fericit exista si se manifesta puternic si consecvent multe legi sociale; una dintre ele este legea admiratiei. Aceasta spune ca oamenii se simt atrasi de cei care ii admira si au un sentiment de respingere fata de cei care-i injosesc sau ii fac sa se simta inferiori. Admiratia este unul dintre nevoile cele mai profunde si mai importante ale unui barbat, nevoie de care sotia sau partenera trebuie sa tina seama. Cuvantul “a admira” (sau a respecta, a onora) inseamna de fapt a acorda valoarea inalta altcuiva. 
       Legea admiratiei este baza tuturor relatiilor durabile intr-un cuplu. O persoana nu trebuie sa va placa pentru a o admira; a admira pe cineva este o alegere, o decizie, un angajament, un act de vointa de iubire si pretuire, a partenerului / partenerei, in cazul nostru.
       Poate ca sotul dvs. va supara, va injoseste, va ofenseaza, va ignora sau pur si simplu va face rau, dar admiratia nu tine de ceea ce face, ci de ceea ce este. Este un sentiment neconditionat, iar barbatii sunt atrasi de cei care-i admira.
     In cercetarile sociologice in care barbatii au fost intrebati ce-si doresc de la nevestele lor, acestia au raspuns ca vor sa fie apreciati pentru ceea ce fac, sa le fie recunoscuta implicarea, participarea, efortul, atunci cand fac ceva care tine de viata de familie, copii, casa sau rude (mai ales ale sotiei!). Este evident ca fiecaruia dintre noi ne face placere sa fim apreciati, asa ca tine cont de acest lucru si multumeste-i sotului tau atunci cad face ceva pentru tine sau pentru casa. Zambeste-i si spune-i dulce: "Multumesc!".
    Fiecare are nevoie de timp petrecut doar pentru sine, fie ca este vorba de relaxare, de un hobby sau de socializare cu prietenii. Incurajeaza-l  sa petreaca timp cu prietenii (la un meci, la pescuit, la o bere). Ai de doua ori de castigat. Iti va spune mereu unde se duce, pentru ca tu ii intelegi nevoia unor astfel de escapade, si te va lasa in pace atunci cad te intalnesti tu cu fetele, la o cafea!
  

2 comentarii:

  1. Neincrederea in cuplu e ca o boala care netratata la timp, se agraveaza si va duce la distrugerea armoniei in cuplu.Sursa neincrederii e in primul rand, cauzata de lipsa comunicarii!

    RăspundețiȘtergere
  2. cum as putea lecui neincrederea in iubitul meu'''

    RăspundețiȘtergere