sâmbătă, 5 februarie 2011

Tom & Jerry

     Tom şi Jerry s-au născut din inspiraţia a doi oameni, William Hanna şi Joseph Barbera, care s-au cunoscut în 1937, pe vremea când lucrau la celebrele studiouri Metro Goldwin Mayer (MGM). Ambiţia lor era aceea de a crea nişte desene animate mai populare decât Mickey Mouse, vedeta de necontestat a anilor ’20 şi ’30, producţia altor studiouri faimoase, Walt Disney. 

Aventurile motanului Tom şi ale şoricelului Jerry au încântat, de-a lungul timpului, generaţii întregi  După trei ani, la 10 februarie 1940, când Europa se afla în plin război, în America ieşea pe piaţă “Motanul e pus pe liber”, primul episod regizat de Hanna şi Barbera. În film, pisica se numea Jasper, în timp ce şoricelul era prezentat drept Jinx. Hanna şi Barbera nu erau prea mulţumiţi de apelativele personajelor. Imediat, s-a luat decizia ca ambele animăluţe să fie rebotezate, organizându- se şi un concurs pentru alegerea numelor potrivite. Câştigător a fost un anume John Carr, care a propus ca motanul să se numească Tom, iar şoricelul, Jerry.

163 de episoade memorabile

      Primul episod în care personajele au fost denumite Tom şi Jerry s-a intitulat “Gustarea de la miezul nopţii”, fiind lansat la 19 iulie 1941. Până în 1958, când MGM a renunţat la producţia desenelor animate, Hanna şi Barbera au creat 114 episoade cu Tom şi Jerry. Cei doi producători şi-au creat propriul studio de animaţie în televiziune, Hanna-Barbera, unde au realizat producţii celebre, ca “The Flintstones”, “Scooby- Doo” sau “Yogi Bear”. Până în 1967 se mai produc 47 de episoade, iar în 2005, studiourile Warner Bros lansează ultima din cele 163 de poveşti cu cele două personaje.

Hanna (stânga) şi Barbera, creatorii fenomenului Tom şi JerryAu luat 7 premii Oscar

    “Tom şi Jerry” au avut un succes fulminant, concretizat şi prin cele 7 premii Oscar cucerite de-a lungul timpului la secţiunea scurtmetraj de desen animat, cărora li se adaugă alte şase nominalizări. În 2000, revista “Time” a considerat seria “Tom şi Jerry” printre cele mai importante show-uri de televiziune din toate timpurile. În prezent, compania Warner deţine drepturile pentru “Tom şi Jerry”.



Sursa: libertatea.ro

4 comentarii:

  1. Datorită umorului lor, m-aş putea uita şi acum la Tom şi Jerry.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant, recunosc ca nu mi-a dat niciodata prin cap sa aflu istoria aparitiei lui Tom si a lui Jerry.

    Adevarate desene animate.

    RăspundețiȘtergere
  3. cine stie pe celalat soricel cum lau numit in episoade ?

    RăspundețiȘtergere